Tandproteser

En tandprotese er en kunstig tanderstatning, som kan tages ud. Der kan både være tale om helproteser, som erstatter alle tænder i overmund og/eller undermund, eller delproteser, som kun erstatter en enkelt eller flere tænder. I begge tilfælde er det vigtigt, at protesen tages ud dagligt og rengøres med en protesebørste og håndsæbe. Det anbefales, at man undlader at bruge varmt vand, idet det kan ændre formen på protesen, eller tandpasta, da slibemidlet i tandpastaen kan ødelægge protesen.

Helproteser sidder fast i munden ved hjælp af det naturlige vakuum, der dannes mellem protese og gummer, men hvis man synes, den sidder for løst, kan man få lavet en tryklåsprotese, som sidder bedre fast. Delproteser sidder fast ved hjælp af små bøjler, der er placeret på de resterende tænder. Det kan tage tid at vænne sig til protesen, og i begyndelsen kan man opleve ømhed og i nogle tilfælde besvær med at udtale visse lyde.

Tandproteser laves, så de ligner naturlige tænder mest muligt. Det betyder, at andre ikke vil kunne se, at du har en protese, og hvis du går og venter på at få indsat en protese, kan din tandlæge lave en midlertidig protese, så du undgår at gå tandløs i ventetiden.

nyTandlæge.dk